SAM_0923.jpg
1635646
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
102
2472
27218
1635646

Your IP: 34.204.198.73
Server Time: 2024-07-21 06:13:18
У петак, 23. септембра, у организацији Ученичког парламента и Већа матерњег језика, у нашој школи одржана је промоција књиге „Сунцеˮ Неде Ибрајтер. На промоцији су, поред ауторке, говориле и Даринка Маљугић и Дуња Бркин Трифуновић испред Народне библиотеке „Јован Поповићˮ.
Неда је млада ауторка, некадашњи ђак генерације ОШ „Васа Стајићˮ из Мокрина, а сада ученица Војне гимназије. Она је свестрана и мултиталентована особа надарена и за природне и за друштвене науке, овенчана бројним наградама са разних школских такмичења. Своју прву књигу, тачније приповетку „Сунцеˮ, написала је са тринаест година мотивисана својим личним патњама.
Књига је објављена на основу конкурса за објављивање првих књига младих аутора који је расписао Банатски културни центар и град Кикинда. Главна тема приповетке „Сунцеˮ је Други светски рат, заправо Холокауст, а кроз причу нас води четворогодишњи дечак Давид који у логору живи од успомена. Чега се све Давид сећа, шта проживљава и за чим жуди проучаваће врло брзо и наши ученици, књига ће се ускоро наћи на полицама наше школске библиотеке и биће део обавезне лектире.
Неда нам је у петак одржала лекцију из историје. Час лепог изражавања. Показала је да се бол може каналисати у креативност. Врло одлучно, зрело и достојанствено, ученицима наше школе обратила се мотивишућим речима и охрабрила их да не одустају од својих снова. На прави начин је представила себе и своју школу и показала да међу војнике иду они са јаким карактером.
После Неде остали смо дуго у ставу „мирноˮ.