Skolska i gradska biblioteka 04.04.2013. godine (6).jpg
1496656
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
54
1107
4341
1496656

Your IP: 44.200.101.84
Server Time: 2023-09-28 08:20:33

 

A pécsi nagydöntő
A múlt hét végén (március 31-től április 2-ig) iskolánk FKTrió csapata (Balázs Petra, Csömöre Viola és Komarek Máté, 6-2 osztály, felkészítő tanár: Csömöre Zoltán) a magyarországi Pécs városában részt vett az 5 határon át című vetélkedő nagydöntőjében. A vetélkedőt (mely 9 órahosszát tartott) a Pécsi Tudományegyetem egyik előadócsarnokában rendezték meg, tanulóink pedig а kétnapos esemény alatt az egyetem diákotthonában voltak elszállásolva. A verseny nemzetközi jelleggel bírt, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Románia és Ukrajna szórványmagyar csapatainak részvételével.
A program utolsó napján (április 2., vasárnap) Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedbe látogattunk el, ahol megtekinthettük többek között e család kiváló és világhírnevű porcelántermékeinek múzeumi tárlatát, majd ezt követően a helybeni planetáriumban érdekes projekció kíséretében tanulságos előadást hallhattunk csillagrendszerünkről. A program legvégén csapatunk meglátogatta Pécs belvárosát és megismerkedhetett e dunántúli város történelmi nevezetességeivel (Gázi Kászim pasa dzsámija, Széchenyi tér stb.). A szöveg mellé több felvételt is mellékelünk erről az érdekes utazásról. Mindenkinek ajánljuk, hogy látogassa meg ezt a gyönyörű, több mint 2000 éves várost.

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeIdcfc03a06b5

 

Велико финале у Печују
Крајем прошле недеље (од 31. марта до 2. априла) екипа наше школе ФКТрио (Петра Балаж, Виола Чемере и Мате Комарек, 6-2 одељење, наставник: Золтан Чемере) учествовала је на финалном такмичењу квиза „Преко 5 граница“ у граду Печују (Мађарска). Такмичење (које је трајало око 9 сати) одржано је у просторијама Печујског универзитета, а ученици су током овог дводневног програма били смештени у студентском граду. Такмичење је имало међународни карактер, са учешћем екипа мађарске дијаспоре из Словеније, Словачке, Србије, Румуније и Украјине.
Последњег дана програма (у недељу, 2. априла) уприличена је посета Жолнаи кварту у самом граду Печују, где се налази велика изложбена поставка са фантастичним и светски познатим порцеланским производима ове породице, као и планетаријум, где је одржано предавање о свемиру са пројекцијом. На завршетку, наша екипа је имала прилику да посети и сам центар града Печуја и да се упозна са историјским знаменитостима овог града (Гази Касим пашина џамија, Трг Сечењи и др.). Уз овај текст нудимо и неколико снимака са овог занимљивог путовања. Препоручујемо свима да посете овај леп град, који је иначе стар преко 2000 година.

{gallry}20222023/99_pecuj{/gallery}

Дан школе - подршка особама са аутизмом

 Аутизам није болест и не лечи се. Аутизам је стање, изазвано неуроразвојним поремећајима, и прихвата се.

Особе са аутизмом нису лоши ђаци и људи, нису непослушни, нису незаинтересовани. Особе са аутизмом су интелигентне, често изнад просека, васпитане, надарени за поједине области, добри су људи, способни да раде, жељни знања, нежности, разумевања.

Али ИМАЈУ ПОТЕШКОЋЕ у социјалним и комуникацијским вештинама и у томе им треба помоћ. Они имају и те како своје карактерне особине. Они имају свој СВЕМИР. У њему се често сами играју, воле устаљене радње, познате просторе, превише су осетљиви, имају неспецифичне страхове, устаљење начине понашања, радње које се понављају, често им се не разуме говор или они не разумеју друге.

Подржите различитост - СВИ СМО МИ ИСТИ.

Овом и другим порукама обогатили смо дан, обогатили смо живот.

Светски дан особа са аутизмом обележава се сваке године 2. априла, а одређен је резолуцијом УН децембра 2007. године у циљу ширења свести о аутизму, спречавању дискриминације и промовисању њихове инклузије у друштву. Како је "Различитост" једна од тема коју смо одабрали да нам буде лајтмотив у оквиру обележавања Дана школе, придружили смо се акцији обележавања овог дана и пружили разумевање свим особама које имају аутизам. Млађи ђаци су у боравку цртали плава срца и писали поруке, док су старији слали балоне у бескрај да нам небо буде још плавље и топлије.

Подржите различитост - сви заслужујемо ЉУБАВ.

Подржите различитост - сви заслужујемо ПАЖЊУ.

Подржите различитост - сви заслужујемо ЗАГРЉАЈ.

Подржите различитост - сви заслужујемо ТОПЛУ РЕЧ.

Подржите различитост - ПРИХВАТИТЕ ОСОБЕ СА АУТИЗМОМ.

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeId0ee91a684f

 

 

Поводом Дана школе и априла - месеца књиге, Веће матерњих језика Основне школе „Фејеш Клара” организовало је у уторак, 4. априла, дружење са писцем Срђаном В. Тешином и Луком Тешином, главним актером књиге „Лука каже”, збирке 77 кратких, дубоких, духовитих и поучних прича.

Време је било идеално за овакву активност. Напољу снег, киша и хладноћа, а унутра, међу књигама, топлота и топлина - збијени једно уз друго, уз смех, шушкање, жагор и понеки аплауз, слушали смо топле приче о одрастању једног писца и одрастању једног дечака уз писца. После уводне речи и понеког савета Даринке Маљугић, водитељке програма, Срђан се у свом представљању осврнуо и на неке занимљиве епизоде из свог детињства и живота. Затим смо прелиставали књигу „Лука каже”. Читане су нам приче које је писац Срђан записивао, а које представљају разговор између тате Срђана и сина Луке. Посебну драж овим мушким разговорима дају генијална Лукина питања, запажања и констатације које је вредело записати јер терају на размишљање. Да је Лука већа звезда од тате потврдила су нам бројна питања из публике - наши четвртаци, петаци и шестаци били су заинтересовани за сваки детаљ из његовог живота. На крају дружења Срђан и Лука су потписивали своје књиге, а нама на поклон уручили гомилу других. Растали смо се уз договор да нам следеће школске године гостују на часовима. Лука каже да ће обавезно доћи опет.

Напољу више није било хладно.

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeId149bd57626

Дан школе - Спортски сусрети; Свечана приредба у Народном позоришту

У овој свечаној недељи за нас, среда, 22. март, била је резервисана за спорт и свечану приредбу.

У току преподнева у сали и дворишту школе одигране су утакмице у одбојци, баскету и фудбалу. Наша женска екипа је играла одбојку са девојкама из ОШ "Вук Караџић", док су момци "укрстили копља" у баскету 3 на 3 и фудбалу 3 на 3 са момцима из ОШ "Свети Сава".

Истог дана од 17 сати у препуној сали Народног позоришта одржана је свечана приредба. Програм је почео обраћањем директорице Хермине Чемере свим присутним гостима, родитељима, ученицима и запосленима у школи, затим је свим успешним ученицима доделила захвалнице из разних предмета за успех и постигнућа на конкурсима и такмичењима. Том приликом додељене су дипломе за ликовни конкурс који је био организован поводом Дана школе на тему "Мој школски друг". После дугачког аплауза који је био упућен нашим најуспешнијим ученицима, почео је богат колажни програм у ком је учесвовао велики број ђака. Чули смо химну школе и неколико песама у извођењу хорића школе, композиције на виолини и цитрама, видели и чули неколико драматизација и монолога, затим плесне тачке малих и великих наших ученика са њиховим другарима из плесне школе, а програм је завршен фолклорним тачкама најмлађих. На бини су се представиле српске, мађарске и ромске традиције, а поред њих чули су се монолози и на немачком и енглеском језику. Из публике се чуо дуг аплауз упућен свим учесницима у приредби.

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeId7969eadea8