SAM_1023.jpg
1442757
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
131
127
5880
1442757

Your IP: 3.239.112.140
Server Time: 2022-11-28 19:03:25
Европски дан језика, 26.септембар, ученици 6. и 7. разреда обележили су двема интересантним активностима.
Ученици 6. разреда су разгледницу са главним знаменитостима нашег града послали другарима који уче немачки у једној школи у Пољској. И ми са нестрпљењем ишчекујемо разгледницу из Пољске.
Ученици 7. разреда су се веома лепо забављали док су истраживали колико заправо речи немачког порекла користимо у нашем језику. Као продукт њиховог рада настао је пано који краси ходник наше школе.
 
 

Општина Кикинда је и ове године обележила Европски дан мобилности вожњом бицикала. Ученици и наставници наше школе су се одазвали овој лепој акцији и заједно са осталим Кикнђанима провозали су се до Водица. Било је ово корисно и лепо проведено суботње преподне.

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeIdf7315e6257

У петак, 23. септембра, у организацији Ученичког парламента и Већа матерњег језика, у нашој школи одржана је промоција књиге „Сунцеˮ Неде Ибрајтер. На промоцији су, поред ауторке, говориле и Даринка Маљугић и Дуња Бркин Трифуновић испред Народне библиотеке „Јован Поповићˮ.
Неда је млада ауторка, некадашњи ђак генерације ОШ „Васа Стајићˮ из Мокрина, а сада ученица Војне гимназије. Она је свестрана и мултиталентована особа надарена и за природне и за друштвене науке, овенчана бројним наградама са разних школских такмичења. Своју прву књигу, тачније приповетку „Сунцеˮ, написала је са тринаест година мотивисана својим личним патњама.
Књига је објављена на основу конкурса за објављивање првих књига младих аутора који је расписао Банатски културни центар и град Кикинда. Главна тема приповетке „Сунцеˮ је Други светски рат, заправо Холокауст, а кроз причу нас води четворогодишњи дечак Давид који у логору живи од успомена. Чега се све Давид сећа, шта проживљава и за чим жуди проучаваће врло брзо и наши ученици, књига ће се ускоро наћи на полицама наше школске библиотеке и биће део обавезне лектире.
Неда нам је у петак одржала лекцију из историје. Час лепог изражавања. Показала је да се бол може каналисати у креативност. Врло одлучно, зрело и достојанствено, ученицима наше школе обратила се мотивишућим речима и охрабрила их да не одустају од својих снова. На прави начин је представила себе и своју школу и показала да међу војнике иду они са јаким карактером.
После Неде остали смо дуго у ставу „мирноˮ.

Золтан Фекете, ученик 8/2 одељења, освојио је прво место на општинском такмичењу у стоном тенису. Честитамо Золтану и желимо му пуно успеха у наставку такмичења!

Опширније: Прво место на општинском такмичењу

У суботу, 17. септембра, Основна школа „Фејеш Клараˮ, имала је прилику и задовољство да буде домаћин гостима из Жомбоља. У питању је сарадња коју је наша школа отпочела са њиховом основном школом, у оквиру које су наши ученици у јуну посетили Жомбољ и учестовали у Еко кампу.
Поучени дивним искуством које су наша деца понела из Румуније, потрудили смо се да им узвратимо гостопримство на најбољи могући начин. Посетило нас је десеторо ученика и ученица шестог и седмог разреда, заједно са њиховом наставницом.
За госте је организован дочек и пријем у просторијама наше школе. Након чега су отпочели креативну радионицу – израду предмета од глине. Заједно са гостима, и ученици наше школе су показали вештине и умеће, а направљене предмете деца су понела кући као подсетник на лепо дружење. Играле су се и музичке столице и размењивала искуства и доживљаји.
За наше госте организован је ручак, након кога су заједно са нашим наставницима обишли трг и манифестацију. Имали су прилику да пробају традиционална јела наше средине и, будући да су дошли централног дана манифестације, видели су и највеће бундеве које су ове године однеле победу у својим категоријама.
Крај нашег дружења организован је заједно за извиђачима. Деца су имала прилику да се опробају у ходу по „мајмунском мостуˮ, импровизованом адреналинском парку.
Велику захвалност дугујемо нашој градској управи, која је припремила поклоне за наше госте.
Ученици основне школе у Жомбољу напустили су наш град са лепим успоменама. Наша школа има велику жељу за наставком сарадње са нашим гостима из Румуније и верује у будуће пројекте.