SAM_1124.jpg
928851
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
102
119
10379
928851

Your IP: 54.162.159.33
Server Time: 2018-09-19 17:05:48

У петак, 14. септембра, наставнице Александра Остојин и Александра Ћазић Киурски одржале су огледни (јавни) час за ученике осмих разреда под насловом „Стазама сећања“.  Циљ овакве наставе јесте тумачење локалног наслеђа и неговање традиције, развијање љубави према завичајној књижевности и писцима, стицање нових знања и вештина, али и подстицање сарадничког духа кроз дружење и заједничке активности.

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeIdad416f2c05

Једна од манифестација којом традиционално започињемо нову школску годину, Мамут фест, одржана је 7. септембра у дворишту Народног музеја. Ученици наше школе активно су учествовали у већем броју радионица намењених различитим узрастима. Ученици седмих разреда учествовали су у квизу о познавању живота наше Кике. Екипу су чинили: Теодора Вуњак, Уна Кресоја, Милица Петровић и Адријан Рафа. Пласман је био у другом плану. Сви смо се добро забавили и обновили сазнања о Кики.

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeId91cfc6ee1f

13.8.2018.-Одржан састанак пројектног тима

На данашњем састанку, чланови пројектног тима упознати су са темама координативног састанка који је 5.јула одржан у Београду. На основу школског календара за 2018/19. годину и распореда обука који су нам доставили партнери, направљен је коначан избор термина обука којима ће присуствовати наставници-учесници мобилности. 

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeIdc94e25ce23

 

 

 

 

 

 

10.7.2018.

У оквиру програма „Еразмус плус“, нашој школи је одобрена реализација пројекта „Образовање = мотивација + креативност + сарадња“. Пројекат ће се реализовати у периоду од 3. децембра 2018. до 2. децембра 2019.

 

Пројекат је одобрен у оквиру категорије КА1-Пројекти мобилности за школе и подразумева професионално усавршавање запослених у некој од програмских земаља програма „Еразмус плус“.

Пројекат се бави следећим темама: Информационе технологије и унапређење дигиталних компетенција, усвајање и примена нових наставних метода и инклузија-једнакост у образовању

Опис пројекта

Учешћем у пројекту мобилности, наставници ОШ „Фејеш Клара“ желе да оснаже своје компетенције, размене искуства са колегама из других земаља и усвоје нове методе и технике приступа настави како би расположиве ресурсе искористили да квалитет наставе унапреде до највишег могућег нивоа. Партнерске организације су биране веома пажљиво, у складу са интересовањима и потребама наставника и ученика.

Пројекат предвиђа обуку осам наставника путем следећих курсева: „Монтесори метод у учењу језика у раду са децом узраста до четрнаест година“ ( три наставника похађа курс који реализује језички институт „Lingua piu“) и „Интерактивни веб и дигитални алати за ефикасно учење“ ( пет наставника похађа курс који реализује организација „Enjoy Italy“). Планирано је да учесници мобилности покрију све  области рада у школи: ученике узраста од седам до десет година, учење језика, природне и друштвене науке. Наставници ће присуствовати обукама које ће се реализовати у Италији током априла и јула месеца 2019.

            Након ових обука, наставници ће оснажити своје дигиталне и језичке компетенције, унапредити квалитет наставе применом нових наставних метода и алата за практичан рад са ученицима у школи и ван ње. Очекивани ефекти овог пројекта су и унапређење мотивације наставника и ученика за постизање бољих резултата, максимална искоришћеност постојећих ресурса као и дугорочна међународна сарадња са колегама из земаља Европске уније.

           

            Преношењем стечених знања на колеге у школи и ван ње, ефекти овог пројекта прошириће се на локалну заједницу.

 

            Реализацијом овог пројекта и проширивањем сарадње са школама из других земаља, желимо да створимо окружење у ком ће наши ученици имати могућност да унапређују толеранцију, мултикултуралност и поштовање различитости заједно са својим вршњацима из других земаља.

 

Једна дивна сарадња наше школе са Центром за ликовну и примењену уметност „Теrra“, Градом Зрењанином, Темишваром и Решицама из Румуније на специфичан и веома занимљив начин спојила је невидљивим нитима децу различитих интересовања, карактера и могућности и изнедрила редове прича смештених у књигу под називом „Приче у боји“. Књига садржи четири различите приче за децу и говори о разноликости, инклузији, једнаким шансама, али и о пријатељству, узајамном поштовању и уважавању свих верских, социјалних, културних и многих других различитости. Објављена је у оквиру пројекта „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth” финансираном од стране Европске уније кроз програм Interreg – IPA за прекограничну сарадњу. Кикиндску причу „Ћилим“ писали су ученици од трећег до осмог разреда наше школе, а менторке су им биле наставнице Александра Ћазић Киурски и Александра Остојин.

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.osfejesklara.edu.rs/index.php/rs/2#sigFreeId451454aafa

 Донација књига

 Национални савет мађарске националне мањине уз подршку Државног секретаријата за националну политику и Фондције „Bethlen Gábor” из Мађарске поклонила је нашој школи  пакет књига за децу која садржи лектире на мађарском језику, као и уџбеник Народна традиција – за први разред основне школе, ауторке др Јудит Рафаи.