Основна школа „Фејеш Клара“ је протеклог викенда, поводом наступајућег Дана школе који се обележава 21. марта, окупила у Кикинди многе љубитеље стихова и лепих речи из целе земље. У питању је Рецитаторско (онлајн) такмичење „Сада сањам мастила у боји“ које се ове године организовало по 4. пут. Учесници су, као и до сада, слали своје снимке које је четворочлана комисија прегледала и издвојила оне кандидате који су заузели првих десет места по броју бодова и пласирали се у финале.

Ове године пристигло је око 100 снимака из многих школа широм наше земље. Своје представнике имала је Кикинда, затим  Мокрин, Чока, Нови Кнежевац, Кањижа, Падеј, Нова Црња, Ново Милошево, Крњево код Велике Плане, Мерошина код Ниша, Вршац, Бела Црква, београдске општине Звездара, Вождовац и Раковица, Нови Београд, Сонта код Апатина, Дубона код Младеновца, Ћуприја, Угљаре са Косова и Метохије. Такмичари који су прошли у финале протеклог викенда наступали су уживо.

Финални део такмичења одражао у КУД-у „Еђшег“ у суботу, 16. марта, од 15 часова. Ученици су наступали у две категорије, у млађој, за ученике од 1. до 4. разреда, и у старијој, за ученике од 5. до 8. разреда. Након наступа ученика у обе категорије уследило је жирирање. Док је жири заседао, стручни водичи из Туристичког центра Кикинда провели су наше госте кроз центар града и Народни музеј Кикинда. После жирирања и кратке паузе, наступило је проглашење победника и додела диплома и захвалница.

За нас је ово било драгоцено искуство и величанствен догађај. Потрудили смо се да гостима пружимо све потребне информације, па чак и то како да дођу до нас; да им обезбедимо смештај уколико је био потребан; да их упознамо са знаменитостима нашег града... Да их дочекамо раширених, а испратимо пуних руку!

Била нам је част да угостимо све ове људе из разних крајева наше земље. Десила су се лепа познанства за која верујемо да воде у пријатељства и вишеструку сарадњу. Добили смо и покоји поклон и позив да узвратимо посету.  

Надамо се да смо били добри домаћини и да су учесници, поред Јафиних слатких производа и осталих поклона које смо им спремили, понели и лепе утиске. Све их пононово очекујемо следеће године, а осталим такмичарима, који нису ушли у финале, више среће на петом рецитаторском такмичењу!

Овом приликом бисмо желели да се захвалимо члановима жирија који су нас подржали – некадашњој рецитаторки и председници КУД-а „Еђшег“ Рамони Тот, глумици Гизели Кекењ, в. д. директору КЦК Марку Марковљеву и проф. у пензији Радмили Мишков. Такође, захвални смо нашим пријатељима и спонзорима на донацијама и помоћи: Катарини Драгин за дизајн диплома и плаката, Фотографском студију „Фото-Сретеновић“, Штампарији „БИС“, КУД-у „Еђшег“, „Фонтана“ посластичарници и „слађој страни света“ – Фабрици бисквита и кекса „Јафа Банини“.

 

Следи списак награђених ученика и ментора.

 

У категорији I-IV разреда награђени су:

1. местоОгњен Гавранов, 3. разред, ОШ „Фејеш Клара“ Кикинда, ментор Ержика Савановић;

2. местоЈана Рељин, 2. разред, ОШ „Васа Стајић“ Мокрин, ментор Даринка Маљугић;

3. местоЛена Прокић, 4. разред, ОШ „Јастребачки партизани“ Мерошина (Ниш), ментор Сузана Стојановић.

 

Специјалне награде добили су:

1. Маша Ранковић, 3. разред, ОШ „Вук Караџић“ Крњево (Велика Плана), ментор Марија Станојловић;

2. Софија Милосављевић, 3. разред, ОШ „Јован Поповић“ Чока, ментор Оливера Комлушан;

3. Хунор Доброка, 2. разред, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Нови Кнежевац, ментор Аранка Мађар.

 

 

У категорији V-VIII разреда награђени су:

1. местоНиколина Друловић, 8. разред, ОШ „14 октобар“ Београд (Раковица), ментор Бојана Пришуњак;

                 Стефан Сили, 6. разред, ОШ „Ђура Јакшић“ Кикинда, ментор Марија Војиновић;

2. местоТијана Митић, 5. разред, ОШ „Угљаре“ Угљаре (Косово и Метохија), ментор Јелена Ивановић;

3. местоВасилиса Милојковић, 8. разред, ОШ „Вук Караџић“ Ћуприја, ментор Драгана Благојевић.

 

Специјалне награде добили су:

1. Борис Тоскић, 6. разред, ОШ „Јован Стерија Поповић“ Вршац, ментор Јулијана Билић;

2. Јован Степанчев, 5. разред, ОШ „Васа Стајић“ Мокрин, ментор Даринка Маљугић;

3. Мате Комарек, 7. разред, ОШ „Фејеш Клара“ Кикинда, ментор Виолета Момић.

SAM_1152.jpg
1582447
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
297
291
12408
1582447

Your IP: 34.236.191.0
Server Time: 2024-05-20 19:40:06

Наша школа

Основна школа "Фејеш Клара" једна је од две најстарије школе у Кикинди. Основана је давне 1812. године као Парохијална народна школа у склопу римокатоличке капеле. Обзиром да се број ученика константно повећавао, 1893. године се приступило изградњи нове школске зграде које је завршена након три године. Због своје лепоте и архитектонске вредности зграда је под заштитом државе.

Од школске 1950/1951. школске године, установа делује као осмогодишња школа. Њен првобитни назив био је "Осмолетка број 2", да би касније понела има Народног хероја Фејеш Кларе. Од школске 1956/1957. године, настава се одвија двојезично, на српском и мађарском језику.

Године 1980. изграђена је фискултурна сала и кабинет за техничко образовање. Школа поседује и кабинете за физику, биологију, хемију и информатику. У школи се налази школска библиотека са читаоницом, која поседује преко 8000 наслова. Од школске 2005/2006. у школи поново ради продужени боравак у коме ученици могу добити помоћ у учењу, изради домаћих задатака и квалитетну организацију слободног времена.

У школском дворишту налазе се рукометни и кошаркашки терен и зелене површине са клупама и цвећем. Двориште је комплетно реконструисано 2007. године и сада пружа максималне услове за спортске активности.

Сваке године у школе се обележава Дан Светог Саве школском приредбом и свечаним сечењем славског колача. Ипак, најсвечанији дан у школи је Дан школе. Кларина младост, снови и љубав према животу прекинути су у трену, због тога школа слави 21. март као свој дан. То је први дан пролећа који симболизује младост, лепоту и буђење живота. Тог дана у школи се организују разне манифестације културног и спортског карактера на којима учествују сви ученици наше школе као и гости из других школа.

Наша школа налази се у срцу Кикинде, окружена историјским споменицима који подсећају на бурна времена која су прошла. И она сама, безмало два века, стоји гордо као својеврстан споменик знања и успеха некадашњих ученика, и као узор садашњим и будућим генерацијама.