P1230911.jpg
1138017
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
15
82
3354
1138017

Your IP: 3.235.172.213
Server Time: 2020-05-27 02:03:04

Наставници и ученици Основне школе „Фејеш Клара“ већ годинама негују традицију поштовања и уважавања споменика културе од изузетног значаја у граду и ближој околини. Наставници географије, историје и српског језика редовно организују угледне часове на локацијама на којима се налазе културно-историјски споменици.

У оквиру једног таквог часа из историје и географије, ученици виших одељења су у суботу, 20. октобра, имали прилику да посете Арачу, рушевине катедрале за коју се верује да потиче из 13. века.

Како се Арача налази између Новог Милошева и Новог Бечеја, усред њива, ретко који ученик има прилику да је посети. Ђаци су на лицу места упознали историју тог изузетног културног блага. Потом су, као археолози аматери, тражили остатке грнчарије на околним њивама. На опште задовољство, сви су пронашли неке остатке из XVII века који ће их подсећати на овај несвакидашњи излет.

После обиласка Араче ученици су са својим наставницима посетили и Завичајни музеј „Котарка“ у Новом Милошеву. Ту су видели аутентичне рукотворине и покућство из XVIII века. Посебно су им се допале изложене балске хаљине. Гледајући и тумачећи фотографије ученици су се упознавали са свакодневним животом људи који су ту живели пре скоро триста година. Били су одушевљени оним што су видели, јер је само неколико њих знало да се такав музеј налази у непосредној близини нашег града. Наравно, ни фотографисање није изостало. По њиховим речима, ово је био незаборавни излет пун нових доживљаја и искустава.